Dali

DALI is de standaard voor moderne lichtbeheersingssytemen. Door toepassing van DALI worden alle lampen, schakelaars en andere componenten onderdeel van een digitaal netwerk. Hierdoor kan elk component individueel aangestuurd worden, maar kunnen er ook groepen van componenten aangemaakt worden. Het optimaal verlichten van een ruimte wordt hierdoor zeer eenvoudig. 

Het voordeel van DALI zijn de vele mogelijkheden met de juiste componenten. Zo kunnen DALI armaturen individueel in- en uitgeschakeld worden, maar ook gedimd worden. Deze instellingen kunnen opgeslagen worden als een scene, bijvoorbeeld 100% lichtsterkte in de gangen en 80% in kantoorruimtes waar meer daglicht aanwezig is. Is het kantoor elke avond om 19:00 uur helemaal leeg, dan kan een andere scene ingeschakeld worden waarbij de kantoorruimes volledig gedimd zijn. Deze flexibiliteit maakt DALI de perfecte manier om gebouwen energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Voor DALI-systemen zijn er veel uitbreidingen beschikbaar. Deze componenten lopen van licht- en aanwezigheidssensoren, zoals de DALI-uitvoeringen van onze lokale sensoren en geïntegreerde sensoren. Deze componenten maken het DALI-systeem nog slimmer. Door de onderlinge communicatie, kunnen alle aangesloten lampen reageren op een detectiesensor. Loopt er bijvoorbeeld een medewerker een groot kantoor in, binnen het bereik van een sensor, dan kunnen alle lampen in die sector aan gaan. De overige lampen kunnen gedimd inschakelen voor meer comfort van de medewerker. Is er voldoende daglicht? Dan zal de lichtsterkte van de verlichting aangepast worden.

Onderstaande afbeeldingen beelden een DALI-systeem uit.
– Afbeelding 1: Het systeem is uitgeschakeld
– Afbeelding 2: Groep 1 is door de wandschakelaar ingeschakeld
– Afbeelding 3: De daglicht sensor ontvangt voldoende daglicht, waardoor het de nodige lampen dimt
– Afbeelding 4: De bewegingssensor ‘ziet’ de persoon in de ruimte en schakelt groep 2 in
– Afbeelding 5: Groep 1 en 2 zijn beiden door de wandschakelaars ingeschakeld

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Hoe werkt het DALI netwerksysteem

De DALI routers vormen de basis van het netwerksysteem. Op de DALI routers worden alle DALI componenten aangesloten. Door de routers via Ethernet met elkaar te koppelen kan er een compleet netwerk gerealiseerd worden. Ook zorgt de verbinding via Ethernet voor de maximale beschikbaarheid van functionaliteiten.

– Onbeperkt aantal DALI adressen
– 250 mA DALI voeding per lijn
– 16.384 DALI groepen
– 128 scènes per LED-driver
– Maximale functionaliteit
– Gedecentraliseerde intelligentie